Co tu znajdziecie? Sprawdzone i przetestowane eko-przepisy jako alternatywę dla środków dostępnych w sklepach oraz moje prywatne odkrycia, refleksje i rekomendacje. Zapraszam!
piątek, 19 marca 2010
Przepisy od Romy - Przecieraki, Racuchy, Krem ze szpinaku, Krem z pieczarek
Uwaga! Uwaga! Dziś otrzymałam pierwszą propozycję na wpis gościnny – temat: przepisy wegetariańskie. Przepisy dostałam od Romy, a Roma z książki :) Mam zgodę na publikację :) Zapraszam!
Przecieraki (kluski)
Utrzeć ziemniaki do miski i odlać ciut wody ( np. przyciskając łyżką cedzakową). Dosypać mąki np. zytniej, orkiszowej bądź ziemniaczanej. Wbić jajko lub dwa w zależności od ilości ziemniaków. Wymieszać masę i kłaść łyżką na wrzątek (osolony). Nabierać brzeżkiem i strząsać do wody. Zagotować - jak wypłyną - wyjąć łyżką cedzakową na miskę. Polać dowolnym sosem (np. pieczarkowym, takim jak do penne), śmietaną lub tylko masłem. Można też z kruszonym twarogiem, kiszoną kapustą, ogórkiem kiszonym.
Racuchy ziemniaczane
Zetrzeć ziemniaki, odcedzić wodę, dodać jajo i mąkę pszenną. W garnuszku z mlekiem i mąką rozczynić drożdże ( 2,3 dkg drożdży, łyżka mąki i parę łyżek wody letniej (zbyt ciepła zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Wlać do masy. Niech ciasto rośnie po wymieszaniu. Jak urośnie kłaść na rozgrzany tłuszcz łychą i smażyć, jak placki. Będą puchate. Podawać ze śmietaną lub maślanką, kapustą kiszoną, cukrem, dżemem - co kto lubi.
Krem ze szpinaku
Ugotować ziemniak na "miękko" i dodać rozdrobniony szpinak. Na jedna osobę dwa ziemniaki i filiżanka szpinaku. Może być koper jako dodatek i lubczyk. Troszkę słodkiej śmietanki po zagotowaniu ( lub mleka) i sól. Szpinak chłonie sól, wiec uważać z nią. Zupę przetrzeć. Zaciągnąć lekko wodą z mąką. Podawać z ugotowanym jajem.
Krem z pieczarek (lub innych grzybów)
Ugotować ziemniaka razem z podduszonymi pieczarkami. Im więcej tym lepiej. Przetrzeć i dodać śmietanę i sporo czarnego pieprzu. Można dodać groszek ptysiowy albo zrobić grzanki. (czerstwą bułkę lub chleb pokroić w kosteczkę i upiec na patelni. Można też posypać przypieczonymi pestkami dyni lub migdałów.
(Przepisy z książki "Powroty nad rozlewiskiem"- dania szybkie, tanie i wegetariańskie).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz