Co tu znajdziecie? Sprawdzone i przetestowane eko-przepisy jako alternatywę dla środków dostępnych w sklepach oraz moje prywatne odkrycia, refleksje i rekomendacje. Zapraszam!
piątek, 26 marca 2010
Kielki i kielkowanie w sloiku
Z życia kiełków :)
Moje pierwsze kiełkowanie w tym roku zrobiłam na gazie – zasiałam lucernę i rzodkiewkę. Kilka dni minęło, zanim zaczęły kiełkować, ale w końcu wykiełkowały i mieliśmy pycha super-zdrowe śniadanko :)
Kiełkowanie na gazie uznaję jednak za zakończone – płukanie drobnych ziarenek wymaga nie lada skupienia i bardzo łatwo skończyć ze wszystkimi nasionkami w umywalce :) Kolejne utrudnienie to wydobycie kiełków z gazy, do której się przyczepiają. Jednym słowem zbyt dużo zachodu.
Kiełkowanie na gazie lub ligninie:
Dzień pierwszy:
Parę dni później:
I jeszcze później, tuż przed pożarciem kiełków:
Za to znalazłam zupełnie fantastyczną, szybką metodę – w słoiku. Kiełki rosną jak szalone, płucze się je w 3 minuty, nic nie wylatuje do umywalki – super-metoda!
A oto szczegóły – wcześniej podawałam link do innej strony z opisem, ale teraz mam już dowody, jak dobrze słoik działa.
Jak kiełkować w słoiku?
Najpierw moczymy nasiona w letniej, przegotowanej wodzie przez kilka godzin. Zostawiamy je w ciepłym miejscu.
Później - bierzemy mały słoik z pokrywką. W pokrywce wycinamy dużą dziurę.
Wsypujemy namoczone nasiona do słoika, słoik przykrywamy gazą i zakręcamy. Wlewamy wodę przez gazę i płuczemy. Wstawiamy słoik do większego słoika lub innego naczynia – pokrywką do dołu, tak żeby woda swobodnie ściekała. Słoik powinien być pod kątem. I stawiamy w jasne miejsce.
Nasiona trzeba płukać 2x dziennie. Rosną niesamowicie. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
POMYSŁ REWELACYJNY!. ZAOSZCZĘDZA DODATKOWYCH WYDATKÓW NA PROFESJONALNY POJEMNIK. PO ZIMIE TO I SŁOIKI PUSTE ZOSTAJĄ ;-).
OdpowiedzUsuńKIEŁKI TO CZEGO NAM TRZEBA NA WIOSNĘ.
MOJA PRZYGODA Z KIEŁKAMI ZACZĘŁA SIĘ NIEDAWNO. TYM BARDZIEJ CENNE SĄ KAŻDE WSKAZÓWKI.
DZIĘKUJE.
SUPER!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałości:) Ściskam Irena
OdpowiedzUsuńZe względu na masę składników i witamin polecam szczególnie kiełki brokułowe i kozieradki.
OdpowiedzUsuńna foli aluminiowej? przecież to metal ciężki szkodliwy dla człowieka!
OdpowiedzUsuń