piątek, 26 marca 2010

Czaj - herbata z kardamonem



Udało mi się też kupić kardamon – gdzie? Na targu :) W supermarketach nie ma. No a jak kardamon, to oczywiście czaj! Piciem czaju zaraziłam się podczas pobytu w Indiach i teraz propaguję ten zwyczaj wśród znajomych. Zawsze przygotowuję go „na oko”, więc poniższy przepis należy traktować z pewną dozą kreatywności:

Przepis na czaj (4 szklanki):
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- czarna herbata – ok. 3 łyżki
- kardamon – ok. 2 łyżki
- cynamon – ok. 2 łyżki
- imbir – ok. 1 łyżki
- pieprz - szczypta

Wodę zagotować, wsypać herbatę i wszystkie przyprawy. Gotować minutkę, dwie. Dolać podgrzanego mleka. Zagotować, posmakować, doprawić i przecedzić.
Pychota!

Wyślij link znajomym   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz