sobota, 13 marca 2010

Ciasteczka owsiane a-la muesli crunchy



Ciasteczka z płatków owsianych? Pychota! Czym prędzej znalazłam najłatwiejszy przepis w sieci i zabrałam się do pieczenia.

Przepis na ciasteczka z płatków owsianych:
- 40 dag płatków owsianych
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 1 jajko
- olejek migdałowy
Utrzyj masło z cukrem i jajkiem, dodaj olejek. Całość wymieszaj delikatnie z płatkami owsianymi. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wysmaruj masłem. Masę wykładaj łyżką na blachę, a gdy całość już nałożysz, włóż do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.


(Dopisek: Proponuję nie wylewać białka, tylko je ubić i wymieszać z płatkami, lepiej skleja ciasteczka)

Przyznaję, że zmieniłam trochę przepis – zamiast masła wrzuciłam margarynę, zamiast olejku migdałowego sok z cytryny i dodałam jeszcze wiórek kokosowych, orzechów i suszonej moreli. Ciasteczka piekłam 20 minut, ale po wyjęciu z piekarnika okazało się, że się kompletnie rozpadają :)

Na początku trochę mnie to rozczarowało, ale tylko przez chwilę. Kiedy się nimi zajadałam, zorientowałam się, ze to jest moje ulubione muesli crunchy. I takie płatki zalane mlekiem są pyszne. Naprawdę polecam własne przyrządzanie crunchy :)

Dopisek - kilka dni później
Zrobiłam drugie podejście do ciasteczek z płatków owsianych. Jak pamiętacie, za pierwszym razem ciasteczka były pyszne, ale kompletnie się rozpadały i wyszło z tego muesli crunchy :) Tym razem bardziej zastosowałam się do przepisu i jeszcze dodatkowo zamiast wyrzucać białko, ubiłam je i dodałam do ciasteczek. Wyszły super, są smaczne, ale nie żeby jakaś wielka rewelacja :)

1 komentarz:

  1. po wyciągnięciu ciastek z piekarnika, zwłaszcza z margaryną, trzeba odczekać, nim się je ruszy - inaczej się rozpadają. i nie polecam margaryny - to bardzo niezdrowy tłuszcz.

    OdpowiedzUsuń