wtorek, 4 maja 2010

Ogorki malosolne



Bartek zrobił ogórki małosolne! Pycha już po 3 dniach :)

A oto przepis na 2 duże słoiki (dwulitrowe):
- 2 kg małych ogórków
- osolona, przegotowana woda - łyżka stołowa soli na litr
- pietruszka, marchewka, koper, natka, chrzan, jabłko, czosnek, cebula - co kto sobie wymyśli

Ogórki umyć, wrzucić do słoika. Wodę ugotować, posolić, ostudzić. Zalać ogórki, wrzucić wszystkie dodatki, przykryć bawełnianią szmatką. Zostawić w spokoju na 3 dni, a potem schrupać :)

Mamy historyczny słoik po eksportowym soku z wiśni ze Związku Radzieckiego :) Słoik prosto z czeluści piwnicy mamy Grażyny :))))

Wrzuć na Facebook'a   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz