piątek, 2 kwietnia 2010

Yerba Mate – jak przygotowac, dzialanie, rytual picia



Pierwszy raz piłam Yerba mate w Montevideo, razem z przyjaciółmi, których odwiedziliśmy i którzy stwierdzili, że absolutnie musimy spróbować :)

Smak mate mnie nie porwał, ale za to rytuał jej przygotowania i sposób picia jak najbardziej. Jak przygotować mate – poniżej załączam video, bo opis byłby chyba nudnawy :) Generalnie trzeba się zaopatrzyć w susz Yerba mate, metero (kubeczek), bombillę (specjalną słomkę do picia) i termos.


Taki zestaw jest też swietnym pomysłem na prezent.




Yerbę pije się często w grupie, korzystając z tego samego kubka i bombilli – trochę jak fajkę pokoju :) Pije jedna osoba, potem kolejna, w międzyczasie się miło konwersuje, a jeśli się jeszcze zdarzy picie yerby na plaży to już w ogóle albo po męczącej wycieczce w góry, to smak tak się w głowie łączy z tymi miłymi wspomnieniami, że potem pijąc mate w domu popada się w taki sympatyczny nastrój :)



Wracając do smaku – obiektywnie mate jest gorzka, szczególnie pierwsze kubki – bo susz zalewa się kilkukrotnie, czyli zawartością całego termosa. Więc pierwsze kubki są gorzkie, te kolejne już mniej. Ale przecież wcale nie trzeba pić gorzkiej mate.

Ten niezmiernie ważny detal uświadomiła nam Lara, nasza przyjaciółka z Argentyny, którą poznaliśmy w Dublinie. Lara robi pyszną mate – miesza susz podstawowy z mate smakową – pomarańczową i miętową. Do tego do kubeczka na susz nalewa odrobinę miodu – od kiedy spróbowałam mate Lary, piję głównie taką wersję. Polecam szczególnie początkującym.

Co to jest mate i jak działa?
To wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, czasem z dodatkiem mięty, pomarańczy lub innych ziół.



Poniżej info o działaniu mate – z http://naturalnamedycyna.pl
W skład yerba mate wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapno, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol).

Osoby pijące napar yerba mate doceniają przede wszystkim:
• przyjemne działanie pobudzające bez uczucia kołatania
• wyraźne podniesienie funkcji psychicznych i fizycznych oraz poprawę nastroju, samopoczucia, podniesienie poziomu koncentracji przy równoczesnym działaniu tonizującym, rozluźniającym układ mięśniowy
• możliwość wielokrotnego zaparzania bez potrzeby dodawania yerby
• unikalny sposób spożywania naparu z naczynia mate o estetycznym wyglądzie przez specjalną rurkę zakończoną siteczkiem zwaną bombillą
• wspomagające działanie w kuracjach odchudzających
• regulujące oddziaływanie na układ trawienny i przemianę materii
• działanie regenerujące w okresie rekonwalescencji
• oczyszczające właściwości z metali ciężkich i toksyn
• bogactwo witamin i minerałów zawarte w napoju z yerba mate dzięki czemu leczy anemię i szkorbut
• działanie immunologiczne w okresie jesienno-zimowym, pobudza układ odpornościowy
• wspomaganie w leczeniu alergii np. katar sienny
• skuteczne działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi
• przyczynianie się do odbudowy zniszczonej tkanki żołądka i jelit
• lekkie działanie uspokajające likwidujące stres i uczucie napięcia wewnętrznego
• działanie antyoksydacyjne, czyli usuwające wolne rodniki przyczyniające się do zapadania na choroby cywilizacyjne oraz słabe afrodyzjakalne
• właściwości antyreumatyczne

Przeprowadzone badania wykazały zawartość w yerba mate:
• unikalnej substancji z grupy ksantyn – MATEINY zawartej tylko w liściach yerba mate, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia
• 196 aktywnych komponentów (więcej niż w zielonej herbacie)
• witaminy A (koniecznej do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającej wzrok)
• witaminy B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
• witaminy B2 (wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu)
• witaminy C (środek antytoksyczny, wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych krwinek),
• żelaza (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
• sodu, potasu, wapnia (wzmacniające kości i zęby),
• magnezu , krzemu, fosforu, siarki, kwasu chlorowodorowego, chlorofilu, choliny, inozytolu.
• fosforu - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu

Polecam. Yerbę i akcesoria można kupić na allegro i w wielu innych sklepach.


Wrzuć na Facebook'a   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start
 

2 komentarze:

  1. Polecam czerwona Cruz de Malta - nie jest gorzka :) Dobra na zimno i cieplo.

    Do slodzenia niezle sprawdza sie cukier "kandyz" czy inny gruboziarnisty, ktory rozpuszcza sie powoli, przy kolejnych zalewaniach.

    Miod szkoda zalewac ciepla woda (zeby nie tracic enzymow i wszelkich pozytywnych wlasciwosci) - wiec lepiej przed wypiciem Mate po prostu zjesc lyzeczke i tak korzystac z dobrodziejstw miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukrem kandyzowanym to dobry pomysł, miodku faktycznie szkoda marnować parząc go gorącą wodą. Można też posłodzić wodę i zalewać posłodzoną.

    OdpowiedzUsuń