środa, 14 kwietnia 2010

Deser galaretkowy w jogurtowej zalewie


Przepis na smakowity deser:


Składniki:
- 4 rozne galaretki (w różnych kolorach)
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietany
- 5 łyżeczek żelatyny
- cukier puder do smaku (około 2 łyżek)
- szklanka wody

Cztery galeretki w róznych kolorach przygotować wg przepisu, ale z połowy wody. Rozlać je do kwadratowych pojemniczków i jak ostygną, wstawić do lodówki. Potem wyjąć je z pojemniczkó i pokroić w kostkę. Lepiej jest nie rozpuszczać galaretki w docelowym pojemniczku, bo na dnie galaretka jest nie do końca rozmieszana i potem trudno ją rozerwać :)

Rozpuścić żelatynę w szklance wrzącej wody i odstawić, żeby wystygła. Uważać, żeby nie stężała, bo potem znów ją trzeba rozpuszczać :)))

Jogurt, śmietanę i cukier rozmieszać, dodać zimną żelatynę, galaretkę w kostkach i przelać do wysokich pojemniczków / blaszek.

Wstawić na noc do lodówki i od rana można się zajadać. Bardzo przyjemny deser :) Poniższe zdjęcie przedstawia resztki deseru, bo znów nie zdążyłam sfotografować na czas :))))



Wrzuć na Facebook'a   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start
 

1 komentarz:

  1. Super przepis ale niestety nie dla wegetarian. Chyba żeby zamiast żelatyny dać agar, i znaleźć galaretki z agarem to by się udało :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń