piątek, 26 marca 2010

Przepisy od Romy IV - Minestrone (zupa warzywna)




Przepis na Minestrone (zupę warzywną):

1 łyżka oliwy
2 duże posiekane czosnki
1/2 szklanki posiekanej cebuli
6 szklanek wywaru z warzyw lub wody
1 mała puszka zmiażdżonych pomidorów
3 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
2 łodygi selera w plasterki
1/4 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka stołowa suszonej bazylii
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 szklanka makaronu
2 szklanka ugotowanej fasoli
starty parmezan

1) Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj czosnek, króciutko podsmaż. Dodaj cebulę i podsmażaj 5 min.

2) Dodaj wywar z warzyw (wodę), pastę pomidorową, zmiażdżone pomidory, marchew, seler i ziemniaki. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień, i gotuj przez 30 min.

3) Dodaj oregano, bazylię, natkę, makaron i fasolę. Gotuj jeszcze 30 min. Posyp parmezanem i podawaj z pełnoziarnistym pieczywem czosnkowym

1 komentarz:

  1. Nigdy nie gotowałem tej zupy, czy gotowanie przez godzinę warzyw to nie za długo? Mnie się wydaje że będą rozgotowane, zrobi się papka.

    OdpowiedzUsuń