poniedziałek, 22 marca 2010

Pokrzywa - super-zioło




Dzisiaj znów odwiedziłam panią w sklepie zielarskim. Pani jest strasznie sympatyczna i zawsze sobie miło pogwarzymy. W sklepie była dostawa :) Jestem posiadaczką mydlnicy lekarskiej, skrzypu, szałwii i większej ilości rozmarynu. W sklepie też jest świetny żel z aloesu, który tam na mnie czeka na zakupienie – Aloe Vera Pro-Natura. Jak ma się miód i aloes, to można naprawdę poszaleć :)

Teraz o pokrzywie – info przytaczam ze strony http://www.fit.pl

Pokrzywa kuchni
Pokrzywa może wzbogacić naszą dietę nie tylko w formie naparu czy soku do picia, ale również jako przyprawa i składnik potraw. Wierzchołki łodyg i młode listki nadają się do przyprawiania zup z wiosennych warzyw, do kartoflanki, sosów ziołowych i sałatek. Można ją przyrządzać tak jak szpinak – młode, wymyte listki, zalewa się wrzątkiem, gotuje do miękkości (ok. 10 min), a następnie przyprawia wg uznania. Z racji tego, że pokrzywa zawiera sole organiczne, które nie stanowią obciążenia dla nerek, może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach, w których zaleca się ograniczenie spożycia lub wykluczenie soli kuchennej.

Kiedyś dużym powodzeniem cieszyły się kuracje pokrzywowe, polegające na piciu soku z młodych pokrzyw. Wiosna jest idealną porą na taką kurację. Taki sok można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą miksera. Po odcedzeniu należy go pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez okres dwóch tygodni.

Pokrzywa w kosmetyce
Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi, stąd też wchodzą w skład szamponów, odżywek, płukanek, maseczek, lotionów, pianek, żeli i innych gotowych preparatów pielęgnacyjnych i leczniczych.

Dla zdrowia i urody
Wodne wyciąg z liści i ziela pokrzywy pobudzają przemianę materii. Wykazują również słabe działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka. Wskazane, więc będą szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Niewątpliwie ekstrakty z pokrzywy przyniosą ulgę cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemii czy wreszcie odczuwającym ogólne osłabienie organizmu. Wyciągi z pokrzywy uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie obniżają poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki, co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych. W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który nie tylko chroni organizm przed inwazją wirusów, ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami.

Wiosną wybieram się do jakiegoś czystego zakątka na zbiór pokrzywy. To dopiero będzie zabawa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz