Wczoraj miałam koszmarny dzień, bo trwa powódź i u moich rodziców nie było wesoło, ale wały trzymają i teraz woda zaczyna powolutku opadać.
Troszkę się wyluzowałam i poszłam na targ do moich ulubionych pań zapolować na jakieś warzywka.
Patrzę, a tam taaaki rabarbar! I stanał mi przed oczami placek z rabarbarem!
Znalazłam taki szybki przepis:
Składniki
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne)
Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Przepis jest autorstwa Netusi z grupy pl.rec.kuchnia
Ależ to pyszne! W ogóle najlepsze ciasto, jakie zrobiłam w ciągu ostatnich miesięcy!
Polecam, bo teraz rabarbar rośnie w ogródku! Świeży, lokalny i soczysty!!!
Wrzuć na Facebook'a Dodaj link do swojej strony Bez chemii - start
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz