piątek, 28 maja 2010

Budyn domowy



Podjęłam wyzwanie rzucone przez Adama - Po co kupujesz budyń, sama zrób :)

W pierwszym momencie wyzwanie ścięło mnie z nóg. Zdałam sobie sprawę, że przecież dawniej nikt nie kupował budyniu, a wszyscy i tak się nim zajadali!

Dobra, więc gotuję sama budyń, składniki dobieram tak na oko :)

Przepis na szybki i łatwy budyń domowy na 2 osoby (wygłodzone):

- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- trochę grysiku (niekoniecznie)
- trochę wiórek (niekoniecznie)

Standardowo - trochę mleka odlewamy do szklanki, a resztę gotujemy. Do szklanki z mlekiem wsypujemy cukier, mąkę, kakao.

Kiedy mleko zaczyna się gotować dodać grysik, mieszać i chwilę pogotować. Do tego wlać mleko ze szklanki, wsypać trochę wiórek kokosowych. Znów mieszać i chwilę pogotować.

Przelać do salaterek, gotowe!

Smacznego!


Wrzuć na Facebook'a   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz