środa, 17 marca 2010

Miod spadziowy



W ostatnich dniach dowiedziałam się trochę więcej o miodzie i jego zastosowaniach. W pierwszej kolejności zaczynam pić rano miód spadziowy zamiast octu jabłkowego :)

Poniżej trochę info o tym miodzie i jak go pić.

Miody spadziowe z drzew iglastych odznaczają się aktywnością antybiotyczną, dotyczy to zwłaszcza spadzi jodłowej i świerkowej. Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych miód ten powinien być stosowany jako odżywka w okresie rekonwalescencji, u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Ponadto działa w stanach zapalnych dolnych dróg oddechowych, w chorobach przemiany materii, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz schorzeniach nerek, chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry. (ze strony http://www.miody-tomala.pl)

Miód najlepiej przygotować sobie wieczorem, a wypić go rano małymi łyczkami na czczo.

Jak przygotować miód do picia?
Jedną łyżeczkę miodu rozpuścić w szklance letniej wody wieczorem. Rano można dodać trochę cytryny i pić na czczo małymi łyczkami. Miód przygotowany w taki sposób jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm.


Nie podgrzewaj! Podgrzewanie miodu powyżej 40 stopni C sprawia, że jest on bardzo długo płynny, ale zniszczeniu ulegają wszystkie substancje biologicznie czynne decydujące o leczniczych właściwościach i miód upodabnia się wówczas do zwykłego cukru. Dlatego nie dodawaj miodu do gorącej herbaty czy mleka. Przechowuj w ciemnym miejscu.

Wkrótce więcej o zastosowaniu miodu i produktów pszczelich :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz