sobota, 10 kwietnia 2010

Grzybek tybetanski



Grzybek dostaliśmy od Romy - jogurt jest pycha i w dodatku bardzo zdrowy. Grzybek też szybko rośnie, więc jeśli ktoś chce spróbować i mieszka w okolicy Siemianowic - chętnie się podzielę :)

Poniżej trochę informacji o tym smakowitym grzybku - informacje pochodzą ze strony http://www.magazyndomowy.pl

Historia cudownego grzybka zaczyna się w górach Kaukazu. Został odkryty przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka. Ludność Kaukazu należy do długowiecznych, dożywają w zdrowiu bardzo sędziwego wieku, 100-115 lat nie należy do rzadkości.

Prawdopodobnie grzybek trafił do Polski za sprawą profesora, który przez 5 lat mieszkał w Indiach. W tym czasie bardzo ciężko zachorował na raka wątroby. Opiekował nie nim tybetański mnich dając mu do picia grzybek. Do kraju wrócił zdrowy ze szczepem cudownego eliksiru.

Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat. Robienie przerw nie jest konieczne. Ale organizm może się uodpornić na działanie grzybka, więc po przerwie substancje lecznicze działają lepiej.

Właściwości lecznicze grzybka:

* reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
* obniża poziom złego cholesterolu
* wspomaga leczenie serca
* wytwarza naturalne antybiotyki, leczy stany zapalne
* hamuje wzrost komórek rakowych
* leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
* łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
* zwiększa libido
* opóźnia proces starzenia się komórek
* pomaga walczyć z bezsennością
* zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
* dostarcza wielu witamin

Hodowla grzybka

* 2 łyżeczki grzybka,
* słoik,
* szklanka mleka (nie gotowanego),
* plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)
* sitko,
* gaza.

1. Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd.).

2. Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.

3. Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).

4. Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).

Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.

Wrzuć na Facebook'a   Dodaj link do swojej strony   Bez chemii - start
 

4 komentarze:

  1. Tez mamy grzybka. Cała rodzinka go pije jes naprawdę fajny. Odkąd go pijemy lepiej się czujemy i mamy więcej energi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry! Czy wysyła Pani grzybka chętnym? Bardzo bym go chciała przyjąć. Proszę o maila na yarke@web.de. Jarka

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,dzisiaj od znajomego dowiedziałam się o grzybku.Też chciałaby go spożywać,jak mam wejść w posiadanie go.Beata z Krakowa

    OdpowiedzUsuń