czwartek, 25 marca 2010

Przepisy od Romy III - Eko-szarlotka



Przepis na EKO-szarlotkę

W misce zalać owsiane muesli ze szklanką płatków owsianych - ciepłą wodą. Mogą być same płatki, ale lepsze są, gdy doda się trochę wiórków kokosowych, rodzynek, orzechy. Wody tyle by nawet nie przykrywało - ma wsiąknąć.

Do napuchłej masy - wlać filiżankę stopionego masła (ja nie używam tłuszczów zwierzęcych, więc daję olej z pestek winogron ale z masełkiem smaczniejsze). Na to mnóstwo startych jabłek ( kwaskowych). Można i z ogryzkiem zetrzeć. Dodać cynamonu wg uznania.

Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć masę z płatków na 1,5 cm. Ona nie urośnie. Na nią jabłka. Piec w piekarniku w niskiej temp., długo, nawet 1,5 godz.

Wg makrobiotyki jabłka długo prażone same "oddają cukier". Robią się słodkie i nie potrzeba słodzić. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zainteresował mnie Twój przepis na Eko-szarlotkę, czy możesz mi bliżej napisać jakieś proporce wagowe produktów? Ile gram tych płatków? jakiej średnicy masz formę do pieczenia? chodzi mi najbardziej o tą proporcję ile płatków owsianych/musli-woda-olej (oleju filiżanka - 150ml?). Woda ciepła?

    OdpowiedzUsuń